Skeletongrootheid boycot WK in Rusland door dopingschandaal

heywoodu

Skeletongrootheid Martins Dukurs zal dit seizoen niet in actie komen op het wereldkampioenschap als het niet verplaatst wordt naar een andere locatie. Het WK staat in februari gepland voor de baan in het Russische Sochi, maar nu de bewijzen voor massale staatsdoping voor, tijdens en na de Olympische Spelen van 2014 zich opstapelen worden daar de nodige vraagtekens bij gesteld. Skeleton is de olympische wintersport waarbij de atleten liggend op een sleetje met het hoofd naar beneden door het ijskanaal razen. Ze halen daarbij op de snelste banen snelheden van ruim boven de 130 kilometer per uur. 

Naar aanleiding van het eerste rapport van professor Richard McLaren halverwege het jaar werd internationale sportbonden al aangeraden om geen grote evenementen in Rusland te houden. Dat werd afgelopen vrijdag nog eens bevestigd na het uitbrengen van McLaren's tweede rapport. De bobslee- en skeletonbond IBSF heeft gezegd 'er naar te gaan kijken', maar de Letse skeletonbond wil niet op de uitkomst daarvan wachten.

Skeleton, de olympische sport waarbij men, liggend op een sleetje, 'head-first' naar beneden raast met duizelingwekkende snelheden (Bron: YouTube)

"We hebben lang genoeg gewacht en er is tijd zat voorbij gegaan voor de internationale bonden om te handelen", aldus een statement op de website van de Letten. "Nu ook het tweede McLaren-rapport is uitgebracht is het voor ons duidelijk: genoeg is genoeg. Terwijl onze federatie, de IBSF, eerst op haar gemakje de boel door zegt te gaan lezen, doen wij het enige wat we kunnen doen. We willen met groot plezier meedoen aan het WK op elke baan in de wereld, behalve die in Sochi - de plek waar de olympische gedachte in 2014 gestolen werd."

Sinds 2009 is Dukurs al ongenaakbaar in de skeletonsport. Hij won het World Cup-klassement nu al zeven seizoenen op rij en pakte vier wereldtitels. Op de Spelen wil het echter nog niet lukken: in 2010 won hij zilver achter de Canadees Jon Montgomery en ook in 2014 werd hij door een thuissleeër verslagen. De Rus Alexander Tretyakov - mogelijk betrokken bij het grote dopingschandaal - was hem te snel af. Dukurs' broer Tomass is eveneens een topsleeër, hoewel hij zich meer in de middenmoot bevindt. 

Veel andere skeletonners en bobsleeërs, zoals olympisch kampioene Lizzy Yarnold, lieten eerder al weten een boycot serieus te overwegen. Onder meer de Belgische wereldtopper Kim Meylemans gaf al aan niet in Sochi te zullen sleeën op het WK.