Russische parlementariėrs: 'FIFA 17 is homopropaganda'

Wouter (2dope)

Een aantal Russische parlementsleden hebben opgeroepen tot een verbod op FIFA 17 als het niet stopt met het verspreiden van homopropaganda. Ze refereren daarmee aan het gratis regenboogshirt dat enkele weken geleden door EA werd weggegeven in het kader van een Stonewall-campagne.

In november bood EA Sports, de sporttak van gameontwikkelaar Electronic Arts, een gratis tenue aan om in het voetbalspel FIFA 17 te gebruiken. Het tenue was een steunbetuiging aan de LBGT-gemeenschap, met bijbehorend regenboogmotief. Verschillende Russische volksvertegenwoordigers hebben boos gereageerd op de campagne en spoorden het landelijke orgaan voor communicatie en media aan om actie te ondernemen tegen FIFA vanwege het overtreden van Ruslands antihomopropagandawetten. De parlementariërs schreven een brief waarin zij de autoriteiten verzoeken om EA te dwingen wijzigingen aan te brengen in de programmacode van FIFA 17 of in de leeftijdsclassificatie van het spel, en bij weigering 'restrictieve maatregelen' te nemen.

in 2013 heeft Rusland een wet aangenomen die verspreiding van homopropaganda verbiedt. Volgens de wet is het promoten van niet-traditionele seksuele relaties schadelijk voor de gezondheid en ontwikkeling van minderjarigen.

Het is onwaarschijnlijk dat EA gehoor geeft aan het verzoek van Rusland. De gamegigant staat bekend om zijn steun aan de LBGT-community. Vorig jaar werd het bedrijf uitgeroepen tot beste werkgever voor LBGT'ers.