Brussel verhoogt Brexit-druk op Londen

Redactie

De Britten moeten opschieten met het formele verzoek voor het stoppen van het EU-lidmaatschap. Het Verenigd Koninkrijk heeft in feite maar achttien maanden de tijd voor de onderhandelingen over de Brexit. Uiterlijk in oktober 2018 moet er een deal zijn.

Dat zei de hoofdonderhandelaar namens de Europese Commissie, de Fransman Michel Barnier, dinsdag in Brussel. Hij wil dat de overeenkomst tegen maart 2019 kan worden geratificeerd, vóór de vijfjaarlijkse Europese verkiezingen.

De Britse premier Theresa May heeft gezegd in het komende voorjaar het zogeheten Artikel 50 te zullen inroepen waarmee de uittredingsonderhandelingen worden gestart. Momenteel buigt de Britse hoge raad zich echter over de vraag of de regering de onderhandelingen wel mag straten zonder parlementaire goedkeuring.

Barnier waarschuwde verder dat er met de EU niet valt te onderhandelen over toegang tot de interne markt zonder dat er vrij verkeer van personen is. Ook wees hij erop dat de andere 27 lidstaten "de eenheid zullen behouden".

Brussel verhoogt druk op Londen over 'brexit'
Brussel verhoogt Brexit-druk op Londen (Foto: ANP)