Noorse langlaufers slaan terug in eigen huis

heywoodu

De Noorse langlaufploeg heeft op de slotdag van de World Cup in Lillehammer toch nog teruggeslagen. Vooral bij de mannen vielen de prestaties tegen, maar dat werd zondag goedgemaakt. Er stond een achtervolging in de klassieke stijl op het programma: 10 kilometer voor de dames, 15 voor de heren. De starttijden werden bepaald door de verschillen in het klassement van de driedaagse 'ronde' in Lillehammer, waarin al een klassieke sprint en een wedstrijd in vrije stijl afgewerkt waren. 

Bij de mannen mocht de Zweed Calle Halfvarsson als eerste vertrekken, een halve minuut voor de Rus Sergey Ustyugov en z'n veertig à vijftig seconden voor de rest van de concurrentie. Hij bleef erg lang op kop skiën, terwijl achter hem een grote groep gevormd werd met vooral Noren die het tempo aangaven. Pas in de laatste kilometers moest Halfvarsson zich eindelijk gewonnen geven. Martin Johnsrud Sundby opende in de slotfase de aanval en met succes: hij hield het vol en kwam vlak voor de sprintende groep over de finish. Daarin kroonde het Noorse supertalent Johannes Hoesflot Klæbo zich tot best of the rest door de Fin Matti Heikkinen en zijn eigen landgenoot Emil Iversen te verslaan. Halfvarsson werd nog knap vijfde.

De mooie eindfase bij de mannen (Bron: YouTube)

Heidi Weng mocht bij de dames als eerste van start gaan, twintig seconden voor landgenote Ingvild Flugstad Østberg en de Amerikaanse Jessica Diggins. Østberg kwam geen moment echt in de buurt van Weng, terwijl Diggins het in de door haar minder geliefde klassieke stijl moeilijk had. Marit Bjørgen ging haar voorbij, maar het was vooral de Finse Krista Pärmäkoski die grote indruk maakte. Ze kwam van 38 seconden achterstand beetje bij beetje terug, pakte Diggins en Bjørgen en eindigde op een fraaide derde plek.