Consumentenorganisaties vrezen hogere belnota

Redactie

Het afschaffen van de roamingtarieven waardoor telefoonkosten in EU-landen vanaf 15 juni gelijk zijn aan die in eigen land, dreigt consumenten op hogere kosten te jagen. Daarvoor vreest de Europese koepel van consumentenorganisaties BEUC. Die stelt dat de lidstaten de beloftes aan de Europese telefoongebruiker saboteren.

De EU-telecomministers bereikten vrijdag in Brussel overeenstemming over de prijzen die de telecombedrijven elkaar mogen berekenen voor het gebruik door buitenlanders van hun netwerken. Die zijn volgens BEUC echter zo hoog dat providers de nationale tarieven zouden kunnen verhogen of hun klanten beperkingen opleggen.

Nederland is er ook niet gelukkig mee en hoopt dat de voorgestelde prijzen onder druk van het Europees Parlement omlaag gaan zodat de consument daadwerkelijk kan roamen tegen een gunstig binnenlands tarief zonder dat de providers die opschroeven.

Tariefplafonds
Het akkoord is een compromis tussen grofweg Noord- en Zuid-Europa. De providers in landen met veel toeristen zoals Spanje hebben belang bij hogere tariefplafonds, terwijl bedrijven in landen met vooral uitreizend verkeer lagere tarieven willen.

Volgens BEUC-directeur Monique Goyens proberen de regeringen vooral hun nationale belbedrijven te plezieren. "De lidstaten spelen met vuur."

De tarieven die het EU-parlement voor ogen heeft, liggen substantieel lager. "Het parlement zet in op tarieven waarmee je met een ongelimiteerd datapakket in Nederland van 80 euro, vanaf 2021 80 gigabyte gratis kunt gebruiken in het buitenland", aldus Marietje Schaake (D66).

De onderhandelingen tussen de lidstaten en het parlement moeten voor half februari zijn afgerond.

Consumentenorganisaties vrezen hogere belnota
Consumentenorganisaties vrezen hogere belnota (Foto: ANP)