Rusland vreest cyberaanval uit Nederland

Redactie

De Russische geheime dienst FSB is beducht voor cyberaanvallen die vanaf maandag vanuit Nederland de Russische financiële sector zouden willen ontwrichten. Buitenlandse spionagediensten zouden met servers in Nederland in de aanval willen gaan. In ons land staan volgens een verklaring van de FSB servers van een hostingbedrijf uit Oekraïne, BlazingFast. Daarmee zouden de aanvallen moeten worden uitgevoerd.

De Russische inlichtingendienst werkt naar eigen zeggen hard aan het verijdelen van de plannen. Doelwit zouden tientallen Russische instellingen zijn, inclusief de grote banken. De FSB meldt niet welke buitenlandse diensten Rusland zouden willen belagen, maar de spanningen met Oekraïne lopen de laatste tijd weer hoog op.

Justitie in Kiev heeft laten weten dat BlazingFast heel veel klanten heeft en dat er een onderzoek komt. Aanklager Anton Onopritsjoek zei te vrezen dat het speurwerk erg lang gaat duren, omdat het zoeken is naar een speld in een hooiberg. Maar er wordt gewerkt aan de zaak en er wordt volgens de Oekraïense functionaris geprobeerd deze dreiging tegen de Russische economie te neutraliseren.

Rusland vreest cyberaanval vanuit Nederland
Rusland vreest cyberaanval vanuit Nederland (Foto: BuzzT)