Biatleet Fourcade begint seizoen gelijk met winst

heywoodu

Biatleet Martin Fourcade is zijn individuele seizoen begonnen zoals hij de afgelopen jaren zo vaak te zien is geweest: winnend. De Fransman was in Östersund de beste op de 20 kilometer individueel, het onderdeel waarop missers één strafminuut in plaats van een strafrondje opleveren.

Het werd een spannende strijd tussen de nummers één en twee van de World Cup vorig jaar: Fourcade en zijn jonge Noorse uitdager Johannes Thingnes Bø. Door twee missers in zijn tweede schietbeurt was Fourcade lang in het nadeel, want Bø bleef drie keer op rij foutloos. Bij de laatste schietbeurt ging het echter fout voor het Noorse fenomeen: de wind kreeg teveel vat op hem en hij trof slechts drie van de vijf schoten. De twee strafminuten zorgden ervoor dat Fourcade, die het bij de eerdere twee missers hield, een kleine voorsprong had. Een sterker slot op de langlaufski's bracht de Fransman vervolgens de zege, een halve minuut voor Bø.

Net als woensdag zorgde een Wit-Rus voor een verrassing. Was het bij de vrouwen nog Darya Yurkevich die sensationeel derde werd, bij de mannen deed Vladimir Chepelin zijn landgenote na. Hij was nog nooit verder gekomen dan een dertiende plek in een World Cup-wedstrijd, maar door als een van de weinigen slechts één keer te missen eindigde hij op een knappe derde plek, 1:24 minuten achter Fourcade. De Duitser Florian Graf leek hem nog te gaan bedreigen, maar na negentien treffers ging het twintigste en laatste schot ernaast. Graf eindigde als achtste, iets meer dan een minuut - één misser - achter Chepelin.