'Dubieuze' Van den Hoogenband krijgt plek in antidopingcommissie

heywoodu

Wereldantidopingautoriteit WADA heeft de Nederlander Cees-Rein van den Hoogenband een plekje gegeven in een onderzoekscommissie. Die commissie, bestaande uit experts, wordt elk jaar samengesteld en houdt zich vooral bezig met het samenstellen van de lijst met verboden middelen. De aanstelling van Van den Hoogenband is echter op zijn minst opvallend te noemen. De chefarts van het Nederlands olympisch team heeft, om het zo uit te drukken, een interessant verleden. 

Wielrennen

Van den Hoogenband is in zijn lange carrière arts geweest bij diverse ploegen in meerdere sporten. Als eerste was dat in de jaren '80 het geval bij de beroemde Panasonic-wielerploeg van Peter Post. Het lijkt erop dat Van den Hoogenband geprobeerd heeft de nodige informatie hierover van diverse websites te laten verwijderen, maar oude kranten staan nog altijd online. Zo deed hij in zijn tijd als ploegarts een opvallende uitspraak over het, volgens hem, gebrek aan medische begeleiding in de wielersport. "Er wordt vreselijk veel gepraat over de begeleiding van Francesco Moser. Maar wat hij en die professor Conconi hebben gedaan zouden wij in Nederland ook moeiteloos kunnen", vertelde Van den Hoogenband in 1985 tegenover het NRC Handelsblad

De beruchte professor Francesco Conconi begeleidde Moser in de jaren '80 naar een nieuw werelduurrecord, naar verluidt met behulp van bloeddoping. Daarnaast introduceerde hij het welbekende EPO in het wielerpeloton en is hij de leermeester van Michele Ferrari, de 'wonderdokter' van Lance Armstrong. Een dergelijk figuur zou voor iemand als Van den Hoogenband toch zeker geen voorbeeld moeten zijn. Toch had hij het wel na kunnen doen: "Stel, dat ons gevraagd wordt om Bert Oosterbosch naar een werelduurrecord te sleuren. Dat kost tonnen, maar we zouden veel voor hem kunnen betekenen", vertelde Van den Hoogenband in hetzelfde interview. 

De arts had destijds eveneens een 'goede' oplossing voor het probleem dat veel renners in de Tour de France ondervinden: ze worden moe, iets wat ook wel hoort bij een wedstrijd van drie weken. Het gebrek aan calorieën kon volgens Van den Hoogenband niet met alleen eten opgelost worden, dus leek het hem een goed idee om de renners op de rustdag door een arts te laten verzorgen. "Via een slang zou een renner dan een paar duizend extra calorieën toegediend kunnen krijgen, wat dan rechtstreeks in de bloedbaan gespoten wordt." 

Voetbal

Naast een dienstverband bij Panasonic was Van den Hoogenband ook in het voetbal actief. Onder meer NAC en Roda JC maakten van zijn advies gebruik, maar hij verleende zijn diensten vooral lange tijd aan PSV, zo'n 25 jaar. Over zijn tijd daar gaan mogelijk pijnlijke geruchten, met name rond de latere superster Ronaldo. Die kwam in 1994 op 18-jarige leeftijd naar Eindhoven, waar hij volgens Bernardo Santi - coördinator van de antidopingcommissie van de Braziliaanse voetbalbond - verboden middelen kreeg.

Volgens Santi vond men Ronaldo bij PSV te fragiel, wat volgens de Braziliaan opgelost werd door anabole steroïden. De club waar Van den Hoogenband de arts was zou er op die manier voor gezorgd hebben dat Ronaldo's beenspieren sterk groeiden, wat volgens Santi tot zijn vele knieblessures geleid heeft. Dopingcontroles waren er in het Europese voetbal nog niet tot nauwelijks in de jaren '90, dus volgens Santi kon men bij PSV gewoon hun gang gaan.

Zwemmen

Rondom de Olympische Spelen van 2000 in Sydney was Van den Hoogenband actief als grote man achter de Stichting Topzwemmen Zuid-Nederland, met onder meer zijn zoon Pieter, Inge de Bruijn en Marcel Wouda als exponenten. Nederland won maar liefst vijf keer goud: twee keer door Pieter van den Hoogenband en drie keer door De Bruijn. Vanuit Amerikaanse hoek kwam destijds kritiek: het zwemmen op de Spelen in Sydney zou niet dopingvrij zijn, omdat er niet goed gecontroleerd werd...als er al op doping werd getest.

De Amerikaanse coach hield het rustig en had het over zijn intuïtie in plaats van harde feiten, maar hij gooide wel een zweem over met name de Nederlandse successen. Van den Hoogenband senior schoot snel in de aanval: "Ze zijn daar achterlijk! Het is pure jaloezie! Zij hebben zelf zogenaamd geen geld voor dopingcontroles", klonk het tegenover de Volkskrant, daags na afloop van het zwemtoernooi. Daar moet overigens bij aangetekend worden dat dopingcontroles in het zwemmen in die tijd sowieso niet vaak gedaan werden. Zo beschuldigde het Nederlandse kamp de Amerikanen juist indirect van vals spel. 

NOC*NSF

Tegenwoordig is Van den Hoogenband nog altijd werkzaam in de medische begeleiding van de Nederlandse olympische ploeg. In 2010 zette hij namens NOC*NSF een monitoringsprogramma op om de medische begeleiding te professionaliseren. Ook daar kwam de nodige kritiek op hem vanwege een vrij onhandige uitspraak. Enkele honderden topsporters worden in het programma uitgebreid onderzocht, waar ook bloedtesten bij horen.

Met één van de gemeten waarden zou volgens experts eventueel dopinggebruik opgespoord kunnen worden. Sterker nog, "een medische reden om deze zogenaamde off-score bij te houden is er niet, dat gaat specifiek over doping", aldus de directeur van het antidopinglaboratorium in Gent. Van den Hoogenband kwam hier in opspraak want, zo zei hij, ook als een verdachte waarde aangetroffen zou worden zou hij dat niet melden. "Dat valt onder het medisch beroepsgeheim." 

Al met al zijn er weinig harde feiten die Van den Hoogenband onomstotelijk verbinden met duistere zaken, maar veel van zijn uitspraken door de jaren heen en het willen nabootsen van de methoden van dopingartsen doen op zijn minst de wenkbrauwen fronsen. Het is dan ook zeker interessant te noemen dat uitgerekend hij zitting gaat nemen in een commissie van de wereldantidopingautoriteit.