Westbrook dendert door in de NBA

Redactie

De historische seizoenstart van Russell Westbrook kreeg in en tegen Washington een passend vervolg. De point guard van de Oklahoma City Thunder kwam weer tot een triple double, dwong met een driepunter in de slotsecondes een verlenging af en scoorde in de verlenging meer punten dan de Wizards als geheel; veertien om tien.

Westbrook kwam in de met 126-115 gewonnen wedstrijd tot 35 punten, 14 rebounds en 11 assists. Het was zijn vierde triple double op rij en de negende in het nog prille seizoen. De van Orlando overgekomen Victor Oladipo voegde 25 punten toe. De Washington Wizards leidden het hele vierde kwart, tot Westbrook met nog acht seconden te spelen de gelijkmaker scoorde. Topscorer bij de Wizards werd Bradley Beal met 31 punten. John Wall noteerde 15 punten en 15 assists.

Oklahoma City klimt met deze vierde zege op rij naar een zeer verdienstelijke vijfde plaats in de Western Conference. Washington, dat in 2014 en 2015 nog de tweede ronde van de play-offs haalde, verloor al voor de elfde keer dit seizoen. Play-offs lijken voorlopig uit zicht en dit jaar zijn er geen blessures om als excuus op te voeren.

In Toronto troffen twee subtoppers uit de Eastern en Western Conference elkaar. De Raptors speelden tegen de Memphis Grizzlies. Memphis zag in de vorige wedstrijd point guard Mike Conley uitvallen. De man met het contract van 153 miljoen dollar zal zeker zes weken missen met een rugblessure. Ook traden de Grizzlies aan zonder Zach Randolph, wiens moeder op Thanksgiving kwam te overlijden. Rookies Andrew Harrison en Troy Williams namen hun plaatsen in.

Eén helft lang konden de gehavende Grizzlies prima mee komen met de Raptors, maar in de tweede helft werd snel een groot gat geslagen. De Raptors wonnen met 120-105. Zoals gewoonlijk was het back court, met Kyle Lowry en DeMar DeRozan, de doorslaggevende factor. De spelers kwamen samen tot 55 punten. Bij Memphis werd rookie Andrew Harrison topscorer. In zijn vierde wedstrijd als starter kwam hij tot 21 punten.

Spektakel was er in Minnesota. De Timberwolves zijn de ploeg die al het langst de play-offs niet gehaald hebben: in 2004 gebeurde dit voor het laatst. Sinds vorig jaar mogen de fans weer voorzichtig hopen op succes. Karl Anthony Towns werd gedraft, bleek nog beter dan gehoopt en werd rookie van het jaar. Andrew Wiggins kwam over van Cleveland en Zach LaVine bleek niet alleen fantastisch te kunnen dunken, maar ook een goed jump shot te hebben.

Afgelopen nacht kwamen de New York Knicks op bezoek en er ontspon een gevecht tussen twee jonge centers: de eerdergenoemde Towns en Kristaps Porzingis van de Knicks. De individuele wedstrijd werd gewonnen door Towns, hij opende met 22 punten in het eerste kwart en kwam tot 47 punten en 18 rebounds. Porzingis zette daar 29 punten en 8 rebounds tegenover. Het waren uiteindelijk echter de Knicks die de overwinning uit het vuur sleepten. Carmelo Anthony bracht met nog twee seconden te spelen de eindstand op de klok, 106-104.

Samenvatting van de Wizards tegen de Thunder (Bron: YouTube)

Uitslagen

Oklahoma City Thunder - Washington Wizards 115-126
Memphis Grizzlies - Toronto Raptors 105-120
Minnesota Timberwolves - New York Knicks 104-106
Boston Celtics – Detroit Pistons 114-121
Chicago Bulls – Los Angeles Lakers 90-96
Dallas Mavericks – San Antonio Spurs 87-94
Denver Nuggets – Miami Heat 98-106
Phoenix Suns – Atlanta Hawks 109-107
Portland Trail Blazers – Indiana Pacers 131-109