Nieuwe malware op 1 mln Android-smartphones

static

Meer dan een miljoen Android-smartphones zijn besmet met Gooligan, een nieuwe malwarevariant. Volgens het beveiligingsbedrijf Check Point Software kunnen kwaadwillenden de malware gebruiken om gevoelige informatie van Android-apparaten te stelen. Denk daarbij aan data uit Gmail, Google Foto's en Google Drive.

Op het moment lijkt er geen sprake van grote datadiefstal. De hackers die achter Gooligan zitten lijken de toegang tot Android-smartphones en de daaraan gekoppelde Google-accounts vooral te gebruiken om nep-reviews in de Google Play Store te plaatsen. Google zegt van de kwetsbaarheid die door Gooligan wordt uitgebuit op de hoogte te zijn en aan een oplossing te werken. Het veelgeprezen tweestapsverificatiesysteem waarmee je je accounts kunt beschermen heeft in het geval van Gooligan geen nut, de malware omzeilt dat systeem.

Als je uitsluitend apps uit de officiële Google Play Store plukt lijk je je vooralsnog geen zorgen te hoeven maken. De apps waarmee Gooligan op Android-apparaten gezet wordt, komen uit het illegale circuit. Ook als je een nieuwe Android-versie gebruikt, lijkt er weinig aan de hand.

Nieuwe malware op 1 mln Android-smartphones
Nieuwe malware op 1 mln Android-smartphones (Foto: BuzzT)