Één speler per voetbalelftal benaderd voor matchfixing

Redactie

In elk voetbalelftal is er gemiddeld wel één speler betrokken bij matchfixing of daarvoor benaderd. Dat is de conclusie van een groot onderzoek van de spelersvakbond FIFPro.

De vakbond, verrichte het onderzoek in samenwerking met de universiteit van Manchester, interviewde daarvoor duizenden spelers uit 54 landen. Zij werden daarbij gevraagd over bijvoorbeeld hun salaris, arbeidsomstandigheden, contracten en matchfixing in de voetballerij.

Uit de resultaten blijkt dat zeven procent van de ondervraagden aangaven benaderd te zijn voor het beïnvloeden van wedstrijden - matchfixing. Dit percentage loopt op voor spelers ouder dan dertig jaar tot elf procent.

De financieel kwetsbare situatie van veel spelers maakt het voor matchfixers aantrekkelijk om hen te benaderen. Zo verdient meer dan 45 procent van de spelers minder dan duizend dollar per maand. Daarnaast moet 41 procent van de ondervraagde spelers soms lang wachten op het salaris en kregen ze het in de laatste seizoenen niet of niet op tijd overgemaakt.