Del Bosque gunt Simeone FIFA-trainersprijs

Redactie

Vicente Del Bosque vindt dat Diego Simeone dit jaar de award voor FIFA Coach van het Jaar verdient. De oud-bondscoach van Spanje won die prijs zelf in 2012.

"Ik zou het geweldig vinden als een Spaanse coach wint, maar zelf zou ik voor Diego Simeone gaan", vertelt Del Bosque op de officiële website van de FIFA. Omdat de 65-jarige Spanjaard geen bondscoach meer is, mag hij niet meer stemmen.

Del Bosque noemt Simeones' prestaties van de afgelopen jaren 'erg indrukwekkend'. "Hij heeft het team een identiteit gegeven. Atlético Madrid doet al jaren mee om de prijzen. Ik zou niet verder kijken, en dat is geen minachting van de rest van de genomineerden. Ik heb voor iedereen veel respect." Opvallend is dan wel dat Del Bosque juist het huidige jaar als uitzondering noemt.

Behalve Simeone zijn ook Luis Enrique en Zinédine Zidane genomineerd, twee coaches die Del Bosque als speler in zijn elftal had bij Real Madrid. Hij kan moeilijk aangeven wie van de twee de betere trainer is. "Dat moet je echt van dichtbij meemaken. Wat ik wel kan zeggen, is dat ze beiden een andere houding hebben als je ze op televisie ziet."

Op 9 januari wordt bekend wie zich de beste coach van 2016 mag noemen, tijdens het FIFA-voetbalgala in Zürich. In totaal zijn er tien genomineerden; de overige zeven zijn Chris Coleman (Wales), Didier Deschamps (Frankrijk), Pep Guardiola (Manchester City), Jürgen Klopp (Liverpool), Mauricio Pochettino (Tottenham Hotspur), Claudio Ranieri (Leicester City) en Fernando Santos (Portugal).