Panasonic ontwikkelt vertaalmegafoon

Monique Verlind (DJMO)

Handig voor een agent in actie: je spreekt iets in op je telefoon, een app vertaalt je boodschap in drie talen en via een handheld luidspreker wordt het ook nog eens luid en duidelijk omgeroepen naar de menigte voor je. Het Japanse bedrijf Panasonic heeft zo'n vertaalmegafoon ontwikkeld. Die ligt eind december in de winkels in Japan.

De megafoon is niet alleen bedoeld voor agenten, maar ook bijvoorbeeld voor medewerkers van vliegvelden, concertzalen, pretparken en stations, allemaal plekken waar drukke menigtes in goede banen moeten worden geleid. Dat kan onder meer van pas komen bij de Olympische Zomerspelen van 2020 in Tokio.

De megafoon kan Japanse boodschappen met een druk op de knop vertalen in driehonderd uitdrukkingen in het Engels, Koreaans en Chinees. Uiteindelijk wil Panasonic de megafoon koppelen aan een vertaaldienst in de cloud, zodat een opdracht real-time kan worden vertaald.

Toch moet Panasonic nog wel wat schaven aan zijn megafoon, ontdekte persbureau Bloomberg. Een waarschuwing dat drones niet zijn toegestaan, was na vertaling veranderd in 'het is verboden om dieven te schokken'.

Panasonic ontwikkelt vertaalmegafoon
Panasonic ontwikkelt vertaalmegafoon (Foto: BuzzT)