Grootbanken herpakken zich op hypotheekmarkt

Redactie

De grootbanken winnen steeds meer marktaandeel terug op de hypotheekmarkt, blijkt uit onderzoek van IG&H Consulting. Afgelopen kwartaal hadden Rabobank, ABN AMRO en ING samen 53 procent van de markt in handen. Eind vorig jaar was dat nog 46 procent.

De verzekeraars en pensioenfondsen leverden in het derde kwartaal anderzijds ruim 6 procent in ten opzichte van vorig jaar. Daarmee zijn ze nog maar goed voor een marktaandeel van 29 procent, aldus het adviesbureau.

De hypotheekmarkt bevindt zich inmiddels weer op het hoogste niveau sinds het uitbreken van de financiële crisis acht jaar geleden. In het derde kwartaal werd alles bij elkaar 22,4 miljard euro omgezet. Dit is een stijging van 22 procent ten opzichte van een jaar eerder. De verwachting is dat dit jaar met een bedrag van ruim 82 miljard euro de hoogste hypotheekomzet sinds 2008 zal worden geboekt.

Een van de redenen dat hypotheekverstrekkers zo veel meer omzetten, is dat er steeds hogere hypotheken worden afgesloten. Dit komt doordat het vooral doorstromers zijn die een nieuw huis kopen. Ook worden veel hypotheken overgesloten, vanwege de zeer lage rente. De gemiddelde hypotheeksom bedroeg afgelopen kwartaal 267.000 euro. Dat is de hoogste stand van deze eeuw.

Grootbanken herpakken zich op hypotheekmarkt
Grootbanken herpakken zich op hypotheekmarkt (Foto: ANP)