Winnaar Zevenheuvelenloop jaren ouder dan gedacht

heywoodu

De Oegandese atleet Joshua Cheptegei zit in de problemen. Afgelopen weekeinde won hij in en rond Nijmegen de Zevenheuvelenloop, maar daar kwam een 'geheim' aan het licht: Cheptegei blijkt niet 20, maar 24 jaar oud te zijn.

Chocomel en appelsap voor de wedstrijd bleken geen handige zet van Cheptegei, die na een voor zijn doen matige tijd moest overgeven. Manager Jos Hermens verklaarde dat het aan een gebrek aan ervaring lag. "Deze jongen is nog wat onervaren. Hij is nog maar drie jaar echt aan het trainen, wat best laat is aangezien hij nu al 24 jaar oud is." 

Dat laatste was een opvallende uitspraak. Cheptegei staat bij wereldatletiekbond IAAF genoteerd als geboren in 1996, wat hem niet ouder dan 20 jaar oud maakt. Ook tijdens de Olympische Spelen kwam hij deze zomer in actie als 20-jarige. In Rio werd hij op de 10 kilometer knap zesde. "Ik weet het pas een paar weken, maar voor mij was het ook een verrassing", aldus Hermens tegenover De Gelderlander. De atleet zelf bevestigde dat hij inderdaad in 1992 geboren is.

Het lijkt er wellicht op dat het daarmee afgedaan is, maar dat is verre van het geval. Cheptegei deed in 2014 namelijk mee aan het WK voor junioren en won daar goud op de 10 kilometer. Nu blijkt dat hij in 1992 geboren is, was hij ten tijde van dat toernooi dus eigenlijk al een jaar of drie te oud. Naast het kwijtraken van zijn wereldtitel kan dat goed betekenen dat hij vanwege liegen over zijn leeftijd een flinke schorsing tegemoet zal zien. Of de IAAF ook daadwerkelijk een zaak tegen hem gaat beginnen is nog niet bekend.