Helm verplicht tijdens Elfstedentocht

heywoodu

Tijdens de Elfstedentocht is het voortaan verplicht om een helm te dragen. Deelnemers die dat niet doen krijgen onderweg geen stempels en zullen na afloop dus niet het felbegeerde Elfstedenkruisje ontvangen. Dat heeft de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden, de organisator van de tocht, laten weten.

"Bij de Elfstedentocht van 1997 was het aantal gevallen van hoofdletsel aanzienlijk", schrijft het bestuur van de vereniging. "Het dragen van een helm had een groot deel van die gevallen kunnen voorkomen. Door helmen verplicht te stellen willen we het aantal ongelukken met dergelijk letsel voorkomen. In tegenstelling tot een jaar of tien geleden zijn er tegenwoordig helmen te koop die draagcomfort en veiligheid met elkaar combineren", verklaart het bestuur.

De Tocht der Tochten is helaas al sinds 1997 niet meer verreden. Een enkele keer leek het er heel even op dat het misschien mogelijk zou zijn - het ijs werd zelfs al een paar keer getest - maar telkens kon het feest toch geen doorgang vinden. 

De finish van de vijftiende en nog altijd laatste Elfstedentocht, alweer bijna twintig jaar geleden (Bron: YouTube)