Negende plek levert olympisch brons op door dopingtesten

heywoodu

Het Internationaal Olympisch Comité heeft aangekondigd nog eens twaalf atleten hun in 2012 gewonnen olympische medailles af te gaan nemen. Na hertesten van urine- en bloedmonsters bleken de twaalf tijdens de Olympische Spelen van Londen in 2012 doping gebruikt te hebben en nu die zaken afgerond zijn kunnen de medailles afgenomen worden. 

Zes van de twaalf atleten kwamen in 2012 uit in het gewichtheffen, en maar liefst vier daarvan deden bij de mannen mee in de klasse tot 94 kilogram. De olympische wedstrijd van 2012 in die klasse groeit inmiddels uit tot hét symbool van de dopingproblematiek in de internationale sport, maar vooral het gewichtheffen.

Er deden 21 man aan mee, en zeven van hen zijn of worden zeer binnenkort uit de uitslag geschrapt. Het gaat daarbij niet om de minsten: de nummers één, twee, drie, vier, zes, zeven en elf zijn allemaal betrapt. Winnaar Ilya Ilyin, tot zijn positieve test een ware legende, moet zowel zijn goud van 2012 als dat van 2008 inleveren.

De tijdens de Spelen van Londen 19-jarige Iraniër Saeid Mohammadpour eindigde in de klasse tot 94 kilogram als vijfde, maar hij zal het goud krijgen. Kim Min-jae uit Zuid-Korea krijgt een zilveren medaille voor zijn in eerste instantie achtste plek en de Pool Tomasz Zielinski ziet zijn negende positie beloond worden met een bronzen plak. 

De ietwat treurige aanblik van de resultaten van de klasse tot 94 kilogram in het gewichtheffen in Londen (Bron: Wikipedia)
De ietwat treurige aanblik van de resultaten van de klasse tot 94 kilogram in het gewichtheffen in Londen (Bron: Wikipedia)

Saillant detail is dat diezelfde Tomasz Zielinski eerder dit jaar nog voor de Spelen in Rio goed en wel begonnen waren uit het Olympisch Dorp getrapt werd....vanwege een positieve dopingtest. Hij zal het dubieuze brons van Londen er vermoedelijk niet voor kwijtraken en het valt te betwijfelen hoeveel dat uit zou maken. Als tiende eindigde namelijk de Wit-Rus Aliaksandr Makaranka, die van november 2013 tot november 2015 niet aan gewichthefwedstrijden meedeed...raden wat daar de oorzaak van was levert helaas geen punten op in een sportquiz. 

Toch valt er voor een klein eilandstaatje nog wat positief nieuws uit alles te halen. David Katoatau eindigde in Londen als zeventiende, maar schuift door alle dopingzondaars op naar de tiende plek. Dat is ineens de beste klassering ooit op de Olympische Spelen voor een atleet uit Kiribati - nadat Meamea Thomas in 2004 dertiende werd in de klasse tot 105 kilogram, ook in het gewichtheffen.