WADA zet drie landen op de strafbank

heywoodu

Wereldantidopingautoriteit WADA heeft de antidopingautoriteiten van drie landen toegevoegd aan de lijst met landen die niet aan de voorwaarden en reglementen van WADA voldoen. Het gaat daarbij om Brazilië, Azerbeidzjan en Indonesië. Ook Guatemala en Griekenland zaten in de problemen, maar zij konden aantonen dat die verholpen waren en ontsnapten zo aan de strafbank.

In het geval van het gastland van de Olympische en Paralympische Spelen van dit jaar, Brazilië, gaat het net als bij Azerbeidzjan om juridische zaken rondom de dopingbestrijding die niet in orde zijn. Daarbij valt te denken aan bijvoorbeeld onduidelijkheid over de procedures als iemand positief getest heeft op doping. Indonesië wordt gestraft omdat men een laboratorium gebruikt heeft dat niet door WADA is goedgekeurd en men niet aan heeft kunnen tonen dat de zaak inmiddels veranderd is. 

Voor Indonesië kan het een probleem zijn als de boel niet opgelost wordt. In 2018 organiseert het land in Jakarta en Palembang de Aziatische Spelen. Voor Brazilië is het een nieuwe tegenslag in de strijd tegen doping. Eerder werd al bekend dat het land behoorlijk gefaald heeft rondom de dopingcontroles op de Olympische Spelen. Zo spraken veel controleurs en begeleiders slecht Engels en kwamen ze soms zelfs niet opdagen om controles af te nemen.