Uitslag Nederland - België

Redactie

Nederland en België hebben gelijkgespeeld in de 126e uitvoering van de Derby der Lage Landen. In de oefenwedstrijd zette Davy Klaassen Oranje op voorsprong, Carrasco maakte de 1-1.

Heel blijven was het devies vooraf voor Nederland, met de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg in het achterhoofd, maar dat plan kon al snel de prullenbak in. Stijn Schaars, na lange tijd terug bij Oranje, moest al na een kwartier de aftocht blazen en werd vervangen door Jordy Clasie. Even later ging ook Vincent Janssen douchen na een hard duel met Simon Mignolet.

Klaassen knalt raak

Daarvoor had de spits van Tottenham Hotspur twee keer zijn meerdere moeten erkennen in Christian Kabasele, die de in de warming-up geblesseerd geraakte Vincent Kompany verving. Voor Janssen kwam Bas Dost in de ploeg en kort daarna kwam Nederland op voorsprong.

Jan Vertonghen liep Jeremain Lens omver in het zestienmetergebied. De toegekende penalty werd door Davy Klaassen hoog door het midden benut voor de 1-0. De wedstrijd kwam in de eerste helft maar niet op gang en kenmerkte zich door ongelofelijk veel balverlies aan beide kanten en een ontstellend laag tempo.

Late gelijkmaker Belgen

In de tweede helft debuteerde PSV'er Joshua Brenet in het Nederlands elftal als vervanger van doelpuntenmaker Davy Klaassen. Nederland had geluk dat een overtreding van Joel Veltman op Yannick Carrasco met een vrije trap in plaats van penalty bestraft werd, maar had daarna pech met het derde blessuregeval. Memphis Depay kwam in plaats van Lens, die tijdens een sprint naar zijn hamstring greep.

Nederland creëerde weinig, al sneed debutant Brenet goed naar binnen om met links net naast de goal van Mignolet te mikken. België zag invaller Romelu Lukaku een enorme kans missen, maar kwam alsnog op 1-1 toen Carrasco via Veltman de gelijkmaker achter Stekelenburg schoot. Daarna mochten Youri Tielemans en Bart Ramselaar nog hun debuut maken.