Ter Mors opent shorttrackseizoen met twee Nederlandse records

Boris (borisz)

Jorien Ter Mors is de eerste dag van het wereldbekerseizoen shorttrack begonnen met twee Nederlandse records. De geboren Enschedese reed op de 500 meter naar een nieuwe nationale besttijd. Ook met de aflossingsploeg wist ze een nieuw nationaal record te noteren.

Ter Mors kwam op het snelle ijs in Calgary van de Olympic Oval tot een tijd van 42,953 seconden. Ze verbeterde daarmee haar eigen nationaal record met twaalf duizendsten. Ter Mors schaatste in de heats naar de tweede plaats, achter regerend Europees kampioene Elise Christie en verzekerde zich daarmee van de finalerondes.

Ter Mors noteerde haar tweede record samen met Lara van Ruijven, Yara van Kerkhof en Suzanne Schulting. Na 3000 meter stond er een tijd van van 4.07,637 op de klok. Deze tijd was ruim twee seconden sneller, dan het oude Nederlands record uit 2013. De tijd leverde de Nederlandse ploeg de tweede plaats op, vlak achter wereldkampioen Zuid-Korea. Zaterdag kan de afslossingsploeg zich plaatsen voor de finale. 

Eerder op de dag wist ze zich met ritwinst ook al te plaatsen voor de 500 meter van zaterdag. De kwalificaties bij de vrouwn was sowieso succesvol te noemen. Het team van bondscoach Jeroen Otter pakte alle mogelijke startbewijzen, waardoor er zaterdag en zondag drie rijders aan de start verschijnen. Yara van Kerkhof won haar race op de tweede 500 meter en Rianne de Vries eindigde als tweede. Eerder op de dag wisten Van Kerkhof en Lara van Ruijven ook door te dringen tot het hoofdtoernooi op de 500 meter van zaterdag. Op de 1000 en 1500 meter wisten twee van de drie schaatsters zich te plaatsen voor het weekend. 

Suzanne Schulting won beide heats op de 1500 en 1000 meter. Lara van Ruijven komt zondag ook in actie op de finalerondes van de kilometer. De Zuid-Hollandse werd tweede, achter de Canadese Kim Boutin. De Vries mag zich ook melden op de 1500 meter. De Friezin eindige als derde in haar heat en mocht als tijdsnelste door. Avalon Aardroom werd bij haar wereldbekerdebuut in de heats van de 1000 en 1500 laatste en mag dit weekend het opnieuw proberen in de herkansingen. 

De heren waren iets minder succesvol in de kwalificaties. Individueel werden acht van de twaalf finaleplekken veilig gesteld. Sjinkie Knegt mag de 500 en 1500 rijden. Daan Breeuwsma was succesvol op de 1000 en 1500 meter. Itzak de Laat zal de 500 en 1000 meter rijden. Dennis Visser is door op de 1000 meter, maar werd op de 500 meter uitgeschakeld. Dylan Hoogerwerf kreeg op de tweede 500 meter een advanced en mag voor het eerst uitkomen in het hoofdtoernooi van een wereldbeker. Ook de relayploeg is door naar de halve finale.  Breeuwsma, Knegt, Visser en Hoogerwerf versloegen Frankrijk en Italië en verzekerden zich daarmee van een plek bij de beste acht.

Zaterdag gaat het toernooi verder met de eerste 500, 1500 meter en de halve finales van de relay. Zondag is de tweede 500, de 1000 meter en de finales bij de relay.