Sainz wil vaste groep stewards in Formule 1

Peterselieman

Carlos Sainz wil dat er snel iets gebeurt aan de manier waarop straffen uitgedeeld worden in de Formule 1. De rijder van Toro Rosso vindt dat er volstrekte willekeur toegepast wordt en dat autosportfederatie FIA maatregelen moet nemen om de consistentie te verbeteren. Een vaste groep stewards kan hierbij helpen.

Er was dit jaar veel te doen om de race in Mexico waar Max Verstappen wel bestraft werd voor het afsnijden van een deel van het circuit en Lewis Hamilton niet. Sainz zelf kreeg in diezelfde race een straf van vijf seconden voor het buiten de baan duwen van Fernando Alonso in de eerste ronde. Die zorgde bij de Spanjaard voor gefronste wenkbrauwen. Ferrari-coureur Sebastian Vettel werd in Mexico het eerste slachtoffer van de regel dat een coureur tijdens het remmen niet meer van lijn mag wisselen.

Sainz: "De Formule 1 moet begrijpen dat je twee keuzes hebt. Of je ziet iets als een incident, of je maakt er een vaste regel van. Tegenwoordig is het lastig om te weten wat er staat te gebeuren als je iets doet wat net op het randje is. Of je een straf krijgt of niet is net een loterij. Ik heb gehoord dat er in Mexico soortgelijke situaties waren als tussen mij en Fernando, en dat daar geen straffen voor zijn uitgedeeld. Wij, als coureurs, moeten racen met duidelijkheid in ons hoofd als we iemand willen inhalen. Als we de stewards zien moeten we weten hoe ze denken over de regels."

Een vaste groep stewards kan er volgens Sainz voor zorgen dat de inconsistentie verminderd wordt. "Het is begrijpelijk: een mens is een mens. Jij hebt vast een andere mening dan ik, dus elke race zijn er weer andere meningen. Op het moment weten we nooit wat we moeten verwachten van een inhaalactie of na een ongeluk. Met vaste stewards worden de criteria waar op beoordeeld wordt elk weekend veel meer hetzelfde. Misschien niet altijd hetzelfde, maar het zal veel dichter bij elkaar liggen."