FIA accepteert excuses Vettel, geen straf

Peterselieman

Sebastian Vettel hoeft niet langer te vrezen voor een straf van autosportfederatie FIA. De Ferrari-coureur ging afgelopen zondag tijdens de Formule 1 Grand Prix van Mexico tekeer over de boordradio over Max Verstappen en vroeg zelfs zijn team om FIA-racedirecteur Charlie Whiting uit te schelden. Na afloop bood de Duitser direct excuses aan voor zijn gedrag en herhaalde dit meermaals. Hierdoor ziet de FIA geen reden meer om hem te straffen voor zijn gedrag.

Dat Vettel kwaad werd had alles te maken met de slotfase van de race in Mexico waar hij Verstappen onder druk zette. De Nederlander verremde zich enkele ronden voor het einde voor de eerste bocht en kwam vlak voor Vettel weer het asfalt op. Vettel eiste de derde plek van Verstappen op, terwijl Red Bull Racing de Nederlander adviseerde te wachten met het opgeven van zijn plek totdat de wedstrijdleiding zich uitgesproken had.

Vettel wond zich, mede veroorzaakt door Ferrari, op over het niet krijgen van de derde plaats en uitte ferme taal richting Verstappen en de wedstrijdleiding. Ferrari kreeg van hem de opdracht om Whiting de huid vol te schelden: 'Here's a message to Charlie: f*** off. Honestly, f*** off.'

Volgens de regels staat hiervoor een schorsing, maar Vettel ging direct na afloop van de race op bezoek bij Whiting om zijn excuses aan te bieden. Daarna herhaalde de Duitser dit meerdere malen. De FIA vond dit genoeg om geen straf uit te delen aan Vettel, al benadrukte de autosportfederatie dat verbale agressiviteit niet getolereerd wordt.

FIA: "Meteen na het incident heeft Sebastian Vettel spontaan een bezoekje gebracht aan Charlie Whiting om zich te verontschuldigen voor zijn gedrag. Daarna heeft hij, op eigen initiatief, brieven gestuurd naar FIA-president Jean Todt en Whiting, waarin hij zich uitgebreid excuseert voor zijn acties. Hij heeft ook laten weten dat hij contact gaat zoeken met Max Verstappen en dat dergelijk gedrag van hem nooit meer zal voorkomen. Gezien zijn oprechte verontschuldigingen en sterke betrokkenheid heeft de FIA-president besloten om, bij hoge uitzondering, geen disciplinaire maatregelen te nemen tegen dhr. Vettel."

Omdat Verstappen direct na de race een straf van vijf seconden opgelegd kreeg kon Vettel in Mexico alsnog het podium beklimmen. De Duitser moest daarna de trofee inleveren bij Verstappens teamgenoot Daniel Ricciardo, omdat hij bewogen had in de remzone, terwijl hij door de Australiër aangevallen werd. Vettel had ironisch genoeg zelf voor handhaving van deze regel gepleit nadat Verstappen hiervan meermalen beschuldigd was. Door alle straffen eindigde Ricciardo als derde, voor Verstappen en Vettel.