Regen aan crashes in kwalificatie Moto2

heywoodu

De kwalificatie voor de Grand Prix van Australië in de Moto2 was zaterdag een verhaal apart. Het circuit op Phillip Island was nog nat van de regen, maar droogde gedurende de kwalificatiesessie op. Dat niet iedereen daar even goed mee overweg kon was een understatement. 

De eerste grote naam die onderuit ging was de nummer drie in het kampioenschap, Sam Lowes. Voor de Brit was dat niet ongewoon, want hij heeft dit seizoen al meer dan twintig crashes op zijn naam staan. Voor dat klassement deed hij goede zaken, want niet veel later ging hij nóg een keer tegen het asfalt. Hij was echter niet de enige die niet één, maar twee keer tegen de vlakte ging. Zelfs wereldkampioen Johann Zarco moest er tot twee keer toe aan geloven, net als Franco Morbidelli.

Een scala aan rijders ging ook nog onderuit, waaronder Thomas Lühti. Zijn Zwitserse landgenoot Jesko Raffin, niet bepaald een hoogvlieger, leek voor een megastunt te zorgen door lange tijd de snelste tijd in handen te hebben, maar richting het einde voegde ook hij zich bij het lijstje gevallen rijders. Ook de Japanner Takaaki Nakagami kwam hard in aanraking met het asfalt, wat hem een tripje richting medisch centrum opleverde. Dat overkwam ook Alex Marquez, die aan het eind na een incident met Julian Simon met de ambulance vervoerd moest worden - gelukkig wel bij bewustzijn. 

Al met al kon men na drie kwartier kwalificeren en het bij elkaar schrapen van stukjes motor een dikke twintig valpartijen noteren, wat heel goed een record zou kunnen zijn voor een kwalificatiesessie. Motorfabrikant Kalex, waar het gros van de Moto2-rijders op rijdt, lijkt bijzonder goede zaken gedaan te hebben, want veel van de valpartijen leverden erg veel schade aan de motoren op. 

De poleposition was overigens voor Lühti, die ondanks zijn val de snelste tijd kon noteren. Mattia Pasini zorgde verassend voor de tweede plek, terwijl Lowes twee valpartijen niet in de weg liet staan van een knappe derde positie op de startgrid. Sandro Cortese werd vierde en Raffin kon met een vijfde plaats alsnog meer dan tevreden zijn.

Liefhebbers van de motoren zullen een andere zondag uit moeten kiezen om uit te slapen: om 05.20 uur is het zondagochtend tijd voor de Moto2 in Australië, terwijl de Moto3 de dag om 04.00 uur Nederlandse tijd aftrapt. Om 07.00 uur start tot slot de MotoGP.