Marokko treft titelverdediger Ivoorkust op Afrika Cup

Boris (borisz)

In Libreville vond woensdagavond de loting voor de La Coupe d'Afrique des Nations, ofwel Afrika Cup, van volgend jaar in Gabon. Zestien landen strijden van 14 januari tot en met 5 februari voor de 31e keer om het kampioenschap van Afrika. 

In groep A werd gastland Gabon gekoppeld aan Burkina Faso, Kameroen en Guinea-Bassau, dat zich voor het eerst heeft geplaatst voor het eindtoernooi. Groep B is op papier het zwaarst met Algerije, Tunesië, Senegal en Zimbabwe. Titelverdediger Ivoorkust mag het in groep C uitvechten met Marokko, DR Congo en Togo. In groep D zitten Ghana, Mali, Egypte en Uganda. 

Opvallende afwezigen zijn Nigeria, Zuid-Afrika en Zambia. Nigeria, dat in 2013 nog kampioen werd, wist zich niet te kwalificeren in de groep met Egypte, Tanzania en Tsjaad. Laatstgenoemde trok zich uitiendelijk terug wegens geldgebrek, waardoor er in deze groep drie landen overbleven. Twee jaar geleden waren ze ook al afwezig. Zuid-Afrika werd derde in een groep met Kameroen en Mauritius. Zambia moest zich in de kwalificatie Guinea-Bassau en Kenia voor zich dulden. 

Vijf van de zes groepswedstrijden zullen in dezelfde stad worden afgewerkt. groep A speelt in Libreville‚ groep B in Franceville‚ group C in Oyem en Group D in Port Gentil. De nummers één en twee plaatsen zich voor de kwarfinale. Voor de winnaar van het toernooi ligt er in de vorm van een ticket voor de Confederations Cup een mooie bonus klaar.