Toplanglaufster Johaug voorlopig geschorst

heywoodu

Langlaufster Therese Johaug moet minstens twee maanden van de zijlijn toekijken. De Noorse werd onlangs betrapt op het verboden middel clostebol, een steroïde, en is door het Noors antidopingagentschap voor twee maanden op non-actief gesteld. De situatie rond de positieve test van de regerend World Cup-kampioene wordt in die tijd onderzocht en binnen twee maanden wordt een definitieve schorsing verwacht.

In september werd na een dopingcontrole bij Johaug het verboden middel gevonden. Volgens haar en de arts van het Noorse team lag de oorzaak bij een zalfje dat de langlaufster gebruikte voor op haar lippen. Die waren tijdens een hoogtestage in Italië in augustus dusdanig verbrand dat behandeling noodzakelijk was. Tijdens een interview op de Noorse tv, ook in augustus, was te zien dat Johaug's lippen er inderdaad niet al te best uitzagen.

De arts van het Noorse team heeft de volledige verantwoordelijkheid voor de positieve test op zich genomen en nam al zodra het nieuws bekend werd ontslag. Johaug wordt gezien als één van de twee beste langlaufsters ter wereld in de laatste paar jaar. Doorgaans is zij de enige die de Noorse grootheid Marit Bjørgen op regelmatige basis kan verslaan. Bjørgen komt dit seizoen weer terug, nadat ze de wedstrijden van vorige winter door zwangerschap over moest slaan.