Overleg tussen Rusland en VS over Syrië

Redactie

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en zijn Amerikaanse collega John Kerry ontmoeten elkaar zaterdag in Lausanne om over de situatie in Syrië te praten en na te denken over de stappen die nodig zijn voor een politieke oplossing van de conflicten in het land.

Dat heeft Moskou woensdag bekendgemaakt. Weinig later bevestigde Washington de afspraak van Kerry met Lavrov in Zwitserland. Het is de bedoeling dat ook regeringsvertegenwoordigers van Saudi-Arabië, Turkije, Qatar en Iran aanschuiven bij de bespreking.

Een week geleden schortten de Amerikanen het overleg met Rusland over een nieuwe wapenstilstand in de zwaar belegerde stad Aleppo nog op. Omdat beide grootmachten totaal verschillende belangen hebben in Syrië, is het gevaar van escalatie in de hele regio en zelfs buiten het Midden-Oosten bepaald niet hypothetisch.

Onlangs zei de Russische president Vladimir Poetin nog een bezoek aan Parijs af omdat hij praten over Syrië zinloos achtte. Dat was nadat Moskou een Franse VN-resolutie over Aleppo had geblokkeerd, en de Franse regering direct overleg eiste. Sindsdien laait het anti-westerse sentiment in Rusland op.

Overleg tussen Lavrov en Kerry over Syrië
Overleg tussen Rusland en VS over Syrië (Foto: ANP)