Twee ambtenaren in Rotterdam frauderen voor 8 miljoen

Janneke (Janneke141)

Twee ambtenaren van de gemeente Rotterdam hebben voor 8 miljoen euro gefraudeerd rondom de bouw en de verhuur van gebouw Waterfront aan de Boompjes. Ze waren reeds op non-actief gesteld, maar de gemeente heeft nu ook aangifte tegen ze gedaan. Ook tegen de aannemer en de verhuurder is aangifte gedaan.

Tussen 2010 en 2015 is er door de huurder vrijwel geen huur betaald terwijl het gebouw gewoon in gebruik was. De vader van de huurder heeft, onder het mom van verbouwingen, voor 8 miljoen euro aan de gemeente gefactureerd en al die rekeningen zijn betaald, terwijl slechts 3% van al die klussen daadwerkelijk is uitgevoerd. 

Wethouder Schneider (Wonen) van Leefbaar Rotterdam heeft geschokt gereageerd op de duur en de omvang van de fraude. De twee ambtenaren hebben informatie voor hem achtergehouden over de betrouwbaarheid van de huurder, en de toezichthouder onvolledig ingelicht over de (niet) verrichte werkzaamheden. Naast deze twee ambtenaren hebben ook nog negen ambtenaren 'passief meegewerkt' aan de fraude door bijvoorbeeld niet tijdig aan de bel te trekken bij het signaleren van misstanden. De gevolgen voor hen worden nog bekeken.

Logo Waterfront Rotterdam
Waterfront Rotterdam middelpunt van fraude