'Overheid moet leiden bij cybersecurity'

Janneke (Janneke141)

De overheid moet het voortouw nemen bij cybersecurity, het beveiligen tegen onlinecriminaliteit. Zo moet er een speciale functionaris komen die een actieprogramma opstelt en de samenwerking met het bedrijfsleven zoekt. Dat staat in een door PostNL-CEO Herna Verhagen opgesteld rapport dat premier Mark Rutte donderdag kreeg overhandigd. Verhagen bracht het advies uit op verzoek van de Cyber Security Raad.

Ruim 5 procent van het nationaal inkomen werd vorig jaar verdiend met ICT en dus is beveiliging tegen onlinecriminaliteit zeer belangrijk. De overheid moet behalve aansturen ook de eigen digitale infrastructuur op orde brengen, onder andere om de gegevens van burgers te beschermen. Die burgers moeten meer kennis krijgen van de gevaren van cybercriminaliteit en hoe ze die kunnen voorkomen.

Ook het bedrijfsleven moet volgens Verhagen meer doen. Onder meer door alle gevallen te melden en 10 procent van het IT-budget uit te geven aan cybersecurity. 

De overheid is in het verleden niet altijd een lichtend voorbeeld geweest op het gebied van IT-toepassingen en de bijbehorende veiligheid, dus waarom Herna Verhagen juist naar die overheid wijst is niet helemaal duidelijk.

'Overheid moet leiden bij cybersecurity'
'Overheid moet leiden bij cybersecurity' (Foto: ANP)