Vettel ontvangt gridstraf voor Suzuka na startcrash

Nattekat

Sebastian Vettel heeft voor de Grand Prix van Japan een gridstraf van drie plaatsen gekregen. De Duitser is bestraft voor het incident in de eerste bocht, waarbij hij Nico Rosberg raakte. Rosberg spinde en moest de race van achteraan beginnen, Vettel moest opgeven met een gebroken wielophanging. De botsing werd volgens de stewards veroorzaakt door een fout van Vettel bij het ingaan van de bocht en zien hem dan ook als de schuldige.

"Nadat de stewards uitgebreid de beelden terug hebben gekeken en hebben gesproken met de rijder in kwestie, is er geconstateerd dat hoewel alle auto’s die betrokken waren bij het incident relatief dezelfde snelheid hadden, de bestuurder van auto nummer 5 een kleine fout maakte bij het insturen van Bocht 1 wat uiteindelijk tot de aanvaring met auto 6 leidde," aldus de stewards in een verklaring. "Als gevolg kwam auto 6 achterstevoren te staan waardoor deze meerdere plekken verloor. Dit was de schuld van de bestuurder van auto 5, die daarvoor wordt bestraft wegens het veroorzaken van een aanrijding."

Vettel zelf beschouwde de aanvaring als een race-incident. Volgens de Ferrari-coureur remde hij op dezelfde plek als Max Verstappen - die flink werd opgehouden door het incident - en hadden ze allebei met gemak de bocht kunnen halen. De andere lijn van Rosberg zou de reden zijn dat de twee elkaar raakten: "Nico besloot alleen een andere lijn te nemen. Hij zat ervoor dus hij heeft er niks mee te maken en hoeft ook geen rekening te houden met wat mensen achter hem doen."

Verstappen kon zich echter niet vinden in de verklaring van Vettel: "Hij dook gewoon naar de binnenkant en remde veel te laat, waarna hij Rosberg gewoon ramde. Ik moest uitwijken en dat compenseerde ook mijn race. Ik zag hem al in mijn spiegels. Hij wil de race in de eerste bocht winnen, wat natuurlijk belachelijk is. Het was toch al enorm krap, als je dan nog eens laat remt en in probeert te sturen weet je dat je wielen gaan blokkeren."

Naast de gridstraf kreeg Vettel ook twee licentiepunten, wat zijn totaal van de afgelopen twaalf maanden op vier brengt.

Vettel zelf noemde de botsing een race-incident
Vettel zelf noemde de botsing een race-incident