Hoeveel mag de koning eigenlijk verdienen?

Janneke (Janneke141)

Omdat de leden van het koningshuis betaald worden uit de algemene middelen, is uit de begrotingsstukken op te maken hoeveel de koning en zijn directe familie aan salaris ontvangen. In de begroting van dit jaar was het toekomstige salaris van kroonprinses Amalia, die over 5 jaar 18 wordt, af te lezen.

The Post Online berichtte er anderhalve week geleden al over, en Metronieuws bracht het vandaag nog eens onder de aandacht: als ze volwassen  is, gaat Amalia zo'n 1,5 miljoen euro per jaar verdienen. Dat wil zeggen: 263.000 euro daarvan is inkomen, en de rest is bedoeld voor 'personele en immateriële uitgaven' van de vermoedelijke troonopvolgster. Ter vergelijking: de koning krijgt in 2017 888.000 euro inkomen, aangevuld met ongeveer 4,7 miljoen euro aan onkostenvergoeding. In die laatste post vallen bijvoorbeeld ook de kosten voor onderhoud aan vastgoed (paleizen), de Gouden Koets, beveiliging en de hofhouding.

In artikel 40 van de grondwet is vastgelegd dat de koning een uitkering krijgt van de Staat, en ook dat daarover geen belasting hoeft te worden betaald. Een belasting op geld dat direct van de schatkist afkomstig is, zou ook vrij zinloos zijn. Het grondwetsartikel zal niet snel worden gewijzigd, maar over de begroting van het Kabinet kan in de Tweede Kamer natuurlijk wel worden gedebatteerd. Het is echter niet waarschijnlijk dat er op dit moment iets aan zal veranderen.

Omliggende landen
Dat 1,5 miljoen euro veel geld is voor een 18-jarige (en 2 ton ook, als je naar het eigenlijke salaris kijkt) hoeft weinig betoog, en ook ons staatshoofd hoeft natuurlijk niet op een houtje te bijten. Maar hoe is dat in andere landen?

België: Koning Filip ontvangt jaarlijks 11,5 miljoen euro, de afgetreden koning Albert II ongeveer 9 ton en de kroonprinses (Elisabeth) ook, vanaf haar 18e verjaardag.
Verenigd Koninkrijk: Koningin Elizabeth II ontvangt jaarlijks naar schatting 8 miljoen pond, kroonprins Charles ongeveer de helft. 
Zweden: Koning Carl Gustav XVI heeft een salaris van ongeveer 550.000 euro. 
Spanje: Koning Felipe verlaagde zijn eigen salaris tot ongeveer 234.000 euro. 
Japan: Keizer Akihito heeft per jaar maar liefst 170 miljoen euro ter beschikking.
Verenigde Staten (ter vergelijking): President Barack Obama heeft een salaris van 400.000 dollar, en krijgt daarnaast natuurlijk onkostenvergoedingen. De vier voormalige presidenten ontvangen ieder ongeveer 200.000 dollar.

De cijfers laten zich echter lastig vergelijken, omdat het verschillend én onduidelijk is wat er van het geld moet worden betaald (hofhouding, vastgoed, reizen, belasting).

Op het forum verder discussiëren over de hoogte van Amalia's toekomstige salaris kan hier.

Prinses Amalia wordt twaalf (Foto: ANP)
Prinses Amalia (midden) hoeft niet te gaan vakkenvullen (Foto: ANP)