EL: Uitslag Zenit St. Petersburg - AZ

Redactie

AZ is donderdagavond weggespeeld op bezoek bij Zenit St. Petersburg. De ploeg van trainer Johan van den Brom verloor met 5-0. De Alkmaarders wisten van tevoren dat het door het gelijkspel tegen Dundalk FC (1-1) punten moet schrapen om kwalificatie voor de volgende ronde af te dwingen.

Op bezoek bij Zenit St. Petersburg stond de ploeg van trainer John van den Brom dan ook voor een hels karwei. Een puntje zou prachtig zijn om mee te nemen uit de Russische heksenketel. Helaas voor het Nederlandse voetbal hield Zenit de drie punten in eigen huis.

Luckassen

In de eerste helft veerde het handje vol meegereisde Alkmaarse supporters op toen Derrick Luckassen doelman Joeri Lodygin verschalkte. Helaas voor de uitploeg deed Luckassen dit vanuit buitenspelpositie, waardoor het doelpunt werd geannuleerd. Hierna werd Zenit steeds sterker en hing een Russische openingsgoal in de lucht.

In de 26e minuut werd dit gevoel werkelijkheid toen Aleksandr Kokorin vanuit een scherp aangesneden voorzet van Domenico Criscit tot scoren kwam: 1-0. AZ had het verder moeilijk in de eerste helft, maar kwam via Dabney dos Santos nog wel bijna op gelijke hoogte. De aanvaller schoot oog in oog met doelman Lodygin naast.

In het tweede bedrijf verdubbelde Zenit al snel de voorsprong na een prima aanval was he Giuliana die vanuit de rebound scoorde en de wedstrijd besliste. Hierna ging het snel. AZ werd volledig overlopen en de 3-0 was dan ook een logisch gevolg van het spelbeeld. Een voorzet van Giuliana werd wederom keurig binnen gewerkt door Kokorin. Hiermee was de ellende nog niet klaar voor AZ. Vanuit een onterecht gegeven strafschop werd het namelijk 4-0. Criscito aarzelde niet en schoot de bal hard langs Sergio Rochet: 4-0.

Vernedering

De vernedering was compleet toen Oleg Shatov van afstand raak schoot en zorgde voor de 5-0. AZ staat nu na twee gespeelde duels op één punt en zal alle zeilen moeten bijzetten om nog wat te maken van dit Europese seizoen.

Teleurstelling bij John van den Brom en Derrick Luckassen. (PRO SHOTS/Ed van de Pol)
Teleurstelling bij John van den Brom en Derrick Luckassen. (PRO SHOTS/Ed van de Pol)