Servië stapt naar CAS om toetreding Kosovo bij UEFA te voorkomen

Boris (borisz)

Servië gaat bij het Internationaal Sporttribunaal (CAS) in beroep tegen de beslissing om Kosovo als lid toe te laten tot de Europese Voetbalbond UEFA. Woensdag is bekendgemaakt dat het beroep op 31 oktober aanstaande zal dienen.

Begin mei werd Kosovo tijdens het 40e UEFA-congres in het Hongaarse Budapest officieel toegelaten als 55ste lid van de Europese Voetbalbond. Bij een stemming stemden 28 landen voor, 24 tegen en twee landen stemden ongeldig. Twee weken later werd Kosovo ook lid van de UEFA.

Kosovo mocht nog meedoen aan de kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal in Rusland en speelde begin deze maand haar debuut op het internationale podium tegen Finland en pakte een punt. Het werd 1-1. 

Kosovo heeft zich van Servië afgescheiden en riep in 2008 de onafhankelijkheid uit. Terwijl Belgrado die onafhankelijkheid niet aanvaardt, hebben meer dan honderd landen de jongste staat van Europa intussen volkenrechtelijk erkend. Ook Nederland heeft Kosovo als onafhankelijke staat erkend en de KNVB heeft daarom ook voor het UEFA-lidmaatschap van Kosovo gestemd.