'Lokale back-up iOS 10 makkelijker te kraken'

Redactie

Het vorige week gelanceerde iOS 10 mag je iPhone of iPad op veel terreinen dan een stuk veiliger maken, het Russische Elcomsoft heeft een behoorlijke zwakke plek in het systeem ontdekt. Lokale back-ups zijn volgens het Russische bedrijf tot wel veertig keer makkelijker te kraken dan back-ups van eerdere iOS-versies.

Het probleem is volgens de Russen ontstaan doordat Apple een andere verificatiemanier gebruikt binnen iTunes. De manier waarop de computer toegang kan krijgen tot de inhoud van een back-up, is aanzienlijk minder goed beveiligd dan in voorgaande versies van iOS. Door het nieuwe verificatiesysteem gaan offline back-ups een stuk sneller, maar die snelheid blijkt dus ten koste te gaan van de veiligheid. Wie eenmaal een lokale back-up gekraakt heeft, kan vrijwel alle data uit een back-up halen. Denk daarbij aan wachtwoorden en andere gevoelige gegevens.

Elcomsoft meldt nadrukkelijk dat het alleen om lokale back-ups gaat. Wie back-ups maakt via iCloud, lijkt zich in dit geval geen zorgen te hoeven maken. Volgens het Russische bedrijf is iOS 10 verder zo goed beveiligd dat het kraken van lokale, in iTunes gemaakte, back-ups de enige manier is om aan data van een iOS-apparaat te komen.

'Lokale back-up iOS 10 makkelijker te kraken'
'Lokale back-up iOS 10 makkelijker te kraken' (Foto: BuzzT)