8 Mile-regisseur Curtis Hanson overleden

dekatophetspek

De Amerikaanse regisseur en scenarioschrijver Curtis Hanson is gisteren op 71-jarige leeftijd overleden. De filmmaker, die bekend werd met films zoals L.A. Confidential en 8 Mile, werd levenloos aangetroffen in zijn huis in Hollywood.

Hanson begon zijn loopbaan in de zeventiger jaren als regisseur en scenarioschrijver. Zo leverde hij scripts voor cultklassiekers als The Dunwich Horror (1970), zijn regiedebuut Sweet Kill (1973), de racistische honden horror White Dog (1982) en de tv-film The Children of Times Square (1986). In 1992 zou Hanson bij het grote publiek doorbreken met de ijzingwekkende thriller The Hand That Rocks the Cradle.

Ook met rolprenten als The River Wild (1994), L.A. Confidential (1997) en Wonder Boys (2000) wist de cineast hoge ogen te gooien. Voor L.A. Confidential mocht de filmmaker, die maar liefst negenmaal werd genomineerd voor een Oscar, het felbegeerde filmbeeldje in ontvangst nemen. In 2002 maakte Hanson met rapper Eminem de biografische film 8 Mile, waarvoor hij wederom met een Academy Award werd beloond. De eveneens biografische rolprent Chasing Mavericks uit 2012 was de laatste film die van de regisseur verscheen.

Curtis Hanson leed al jaren aan Alzheimer en had in 2011 afscheid genomen van het filmvak. Hanson is waarschijnlijk overleden aan de gevolgen van een hartaanval.