PS4 HDR-support is er, maar geen enkele game ondersteunt het

Wouter (2dope)

Het werd vorige week aangekondigd tijdens de PlayStation Meeting: iedere originele PlayStation 4 zal vanaf deze week HDR-ondersteuning bieden. Saillant detail inzake deze feature, die meekomt met de 4.00-systeemupdate, is dat nog geen enkele game of toepassing er gebruik van maakt.

Om nog even je geheugen op te frissen: HDR (high dynamic range) is een techniek waarmee televisies en monitoren een veel breder scala aan rijkere kleuren in hoger contrast kunnen weergeven, zoals veel lichter wit en betere zwartwaarden. Het gaat bij HDR dus vooral om contrast en kleur, en zowel jouw televisie of monitor als je PlayStation 4 moeten deze techniek ondersteunen.

Het lijkt erop dat we moeten wachten tot de PS4 Pro uit is voordat (ook) de originele PlayStations HDR kunnen toepassen. Er zijn momenteel geen games beschikbaar op PS4 die HDR ondersteunen en ook de streaming videodiensten zoals Netflix en Amazon Instant Video maken geen gebruik van HDR. Daar komt bij dat straks noch de PS4 Slim noch de PS4 Pro een 4K-blu-rayspeler bevatten, waardoor de HDR-feature op dit momenteel nogal overtollig lijkt.

Toen de aankondiging kwam voor HDR-support voor alle PS4's, werd er door sommige ontwikkelaars ook verbaasd gerageerd. The Witness-ontwikkelaar Jonathan Blow had het ook niet verwacht, hoewel hij al had aangekondigd dat The Witness een patch krijgt voor PS4 Pro om de visuals te verbeteren, kwam het nieuws dat dit ook voor orignele consoles moest gelden als een verrassing. We kunnen er vanuit gaan dat een aantal games vanaf 10 november, de releasedatum van de PS4 Pro, voorzien zullen worden van een zelfde soort patch om HDR-ondersteuning te kunnen bieden.

Mocht je het gemist hebben, bekijk hieronder dan nog even de voorteffelijke gameplaybeelden van Horizon Zero Dawn op een PlayStation 4 Pro, met 4K en HDR in vol ornaat. De PS4-exclusive van Neerlandse makelij komt in februari uit.