Red Bull Air Race-kampioen (48) verongelukt

heywoodu

Red Bull Air Race-piloot Hannes Arch is op 48-jarige leeftijd overleden. De Oostenrijker is donderdagavond omgekomen nadat hij met een helikopter tegen een bergwand vloog in de buurt van de Grossglockner. Hij zou op weg zijn geweest naar Salzburg, maar waarom zijn helikopter verongelukte is nog niet duidelijk.

Arch is een van de meest succesvolle piloten ooit in de Air Race-scene. Door de jaren heen won hij elf wedstrijden, alleen de Brit Paul Bonhomme (19) won er meer. In 2008 pakte Arch de wereldtitel, in de twee jaren daarna moest hij zich telkens gewonnen geven tegenover Bonhomme. Nadat de seizoenen 2011, 2012 en 2013 afgelast werden pakte Arch in 2014 opnieuw de tweede plek in het WK. Vorig jaar werd hij derde en ook in 2016 staat hij na zes van de acht wedstrijden op de derde plek in het kampioenschap.

Het jaar van zijn enige wereldtitel, 2008, was ook gelijk zijn grote doorbraak. In zijn debuutjaar 2007 maakte Arch zelden grote indruk, maar het jaar daarna piloteerde hij zijn Edge 540 om te beginnen al naar plek twee in Abu Dhabi. Later in het jaar werd hij eveneens tweede in Rotterdam - waar onder meer onder de Erasmusbrug door gevlogen werd. Zeges in Boedapest en Porto brachten hem vervolgens de wereldtitel. 

Boven de Red Bull Ring en in Boedepast pakte Arch dit jaar weer twee tweede plekken: de Duitser Matthias Dolderer was hem beide keren nipt te snel af. De laatste race van Arch's leven kwam afgelopen weekeinde boven de Lausitzring in Duitsland. De Australiër Matt Hall schakelde hem er in de kwartfinales met 0,002 seconden uit. 

Donderdagavond verdween de helikopter van Arch, die een bedrijf runde dat hutten in de bergen van voorraden voorzag. Meer dan veertig reddingswerkers werden ingezet, maar doordat het gebied zo afgelegen is duurde het tot 04.30 uur in de vroege vrijdagochtend voor men de helikopter vond. Arch was op dat moment al overleden, een andere inzittende is zwaargewond naar het ziekenhuis van Lienz gebracht. 

De Red Bull Air Race boven de Lausitzring van afgelopen weekeinde. Vanaf 1:13.00 in de video komt Arch in actie in de kwartfinales, wat nu de laatste run van zijn leven blijkt te zijn geweest (Bron: YouTube)