Geschorst Rusland houdt eigen Spelen

heywoodu

Rusland mag vanwege het grote staatsdopingschandaal niet meedoen aan de Paralympische Spelen, die donderdag van start gaan in Rio de Janeiro. Vindingrijk als altijd hebben de Russen daar wat op gevonden: ze hebben woensdagavond gewoon hun eigen Spelen geopend met een heuse openingsceremonie.

Meer dan 260 sporters waren bij de ceremonie aanwezig, waarbij ze met de gebruikelijke parade de arena betraden. Dat ging uiteraard niet per land - met één deelnemend land zou dat wat saai zijn - maar per sport. "De viering van vandaag is er een waarbij moeilijkheden zijn overwonnen", aldus Vladimir Lukin, baas van het Russisch Paralympisch Comité. 

Ook Vitaly Mutko was aanwezig: dat was dan natuurlijk wel in zijn officiële functie als Russisch minister van sport, niet als het grote brein achter het massieve staatsdopingprogramma waarin hij nagenoeg zeker de grote spil was. 

De Russische Spelen zullen twee dagen duren en in zeven sporten wordt ook daadwerkelijk om medailles gestreden. In de andere sporten worden workshops gehouden, dus er komt in elk geval nog iets goeds voort uit het hele verhaal. De verwachting is dat Rusland de medaillespiegel geheel voor zich op gaat eisen.