Zware crash MotoGP, eindelijk weer zege Suzuki

heywoodu

Maverick Viñales heeft de Grand Prix van Groot-Brittannië in de MotoGP gewonnen. De 21-jarige Spanjaard was op zijn Suzuki oppermachtig, wat betekende dat de Japanse fabrikant eindelijk weer een zege boekte. Dat was al negen jaar niet meer gelukt: Chris Vermeulen was in 2007 in Frankrijk de laatste die op een Suzuki naar de zege reed.

Viñales kende een geweldige start en ging buitenom Valentino Rossi naar de leiding, voor polesitter Cal Crutchlow en de verrassend sterke Eugene Laverty. In de tweede bocht ging het echter helemaal fout achterin het veld: Pol Espargaro en Loris Baz kwamen met elkaar in aanraking en maakten een zware crash mee, waarbij het duo nog goed weg leek te komen: de motor van Espargaro stuiterde naast de twee op het asfalt en twee andere coureurs raasden op forse snelheid maar nipt langs hen heen. Espargaro werd snel op een brancard weggedragen en leek in orde te zijn, een tijdje later werd ook een zwaaiende Baz in de ambulance gezet. De race werd uiteraard onderbroken met een rode vlag, na een kleine twintig minuten was men klaar voor de herstart.

Crutchlow kende een uitstekende herstart en pakte de leiding, voor Rossi en Viñales. De Spanjaard kwam echter al snel naar voren, pakte Rossi en had nog voor het einde van de eerste ronde ook Crutchlow en dus de leiding te pakken. Rossi viel nog wat verder terug nadat ook Marc Marquez hem inhaalde. De inhaalactie van de eerste ronden kwam op naam van Andrea Iannone, die zijn Ducati in één klap voorbij twee coureurs gooide en zo de vijfde plek innam. 

Halverwege de race was Viñales nog altijd oppermachtig, de gevechten vonden ver achter hem plaats. Dat ging dan vooral tussen Rossi en Iannone, die een hevig duel uitvochten om de tweede plek. Crutchlow en Marquez zaten daar direct achter en ook Dani Pedrosa kon de aansluiting nog houden. Vijf ronden voor het einde ging Iannone onderuit, waar vooral Crutchlow van kon profiteren. Hij reed weg bij Marquez en Rossi, die een waar titanenduel uitvochten om de laatste podiumplaats.

Verrassend genoeg eindigde dat niet in tranen, maar twee ronden voor het einde slaagde Marquez er toch in zijn race - deels - te verkloten: een veel te aggressieve inhaalactie op de tweede plek van Crutchlow zorgde ervoor dat de Spanjaard wijd ging en achter Pedrosa op plek vijf terechtkwam. In de slotronden kon Marquez zijn teamgenoot nog wel inhalen, maar Rossi ging er met de derde plek vandoor. De zege was voor Viñales en een uitzinning team van Suzuki, dat eindelijk weer eens kon juichen om een grandprixzege. Ook het Britse publiek was dolgelukkig, want hun held Crutchlow eindigde op plek twee.