Ivoorkust kan titel verdedigen op Afrika Cup

Boris (borisz)

Ivoorkust kan volgend jaar hun titel verdedigen op de Afrika Cup. Het land speelde thuis met 1-1 gelijk tegen Sierra Leone en dat was genoeg om eerste te worden in de kwalificatiegroep (groep I). 

Aston Villa-aanwinst Jonathan Kodjia bracht Ivoorkust wist na 37 minuten de 1-0 op het bord te zetten. De gelijkmaker van Kei Kamara bracht de spanning in de tweede helft volledig terug, maar uiteindelijk kon het publiek in Bouaké opgelucht ademhalen. Bij Ivoorkust speelde ADO-verdediger Wilfried Kanon de hele wedstrijd en stond Salomon Kalou onverwacht in de basis. Verwacht werd dat de oud-Feyenoorder de interland zou laten schieten na het recent overlijden van zijn vader en zijn tante.

Kaapverdië kan plaatsing voor de Afrika Cup vergeten. Met de geboren Rotterdammer Garry Mendes Rodrigues (oud-Dordrecht en oud-ADO) in de basis werd de thuiswedstrijd van froep F tegen Libië met 0-1 verloren. Kaapverdië kan door die nederlaag niet meer één van de twee beste nummers twee worden. 

Ook Mali, Guinee-Bissau, Egypte, Ghana, Algerije, Senegal, Zimbabwe en Kameroen zijn erbij, volgend jaar in Gabon. Guinee-Bissau zal hun debuut maken op de Afrika Cup. Het land wist in de kwalificatie af te rekenen met Congo, Zambia (kampioen in 2012) en Kenia. Egypte zal voor het eerst na hun hun laatste van drie titels in 2010 weer hun opwachting maken op het continentale eindtoernooi. Ze wisten Nigeria en Tanzania onder zich te houden. 

Zondag worden de laatste kwalificatieduels gespeeld. Zo spelen onder andere Tunesië tegen Liberia om de groepswinst van groep A. Ook DR Congo en Centraal Afrikaanse Republiek zullen onderling uitmaken wie er naar de Afrika Cup mag.