Lindsay Lohan verliest GTA-rechtszaak

Wouter (2dope)

De rechtszaak die Lindsay Lohan had aangespannen tegen Take-Two Interactive en GTA-ontwikkelaar Rockstar Games mag zij van de rechter niet voortzetten. De veelbesproken actrice was de rechtszaak begonnen vanwege een vermeende uitbeelding van haar persoon in het computerspel Grand Theft Auto V.

In 2014 startte Lohan een rechtszaak tegen de gameontwikkelaar in verband met het personage Lacey Jonas uit GTA V, dat volgens Lohan overduidelijk op haar gebaseerd is. Lacey Jonas is in de game een blonde filmster met een eetstoornis en een voorliefde voor cocaïne die je in een side-mission kunt oppikken om haar te beschermen tegen hordes paparazzi. Het fictieve personage is op zijn zachtst gezegd onaangenaam te noemen (filmpje onderaan).

Daarnaast was mevrouw van mening dat een van de promotieposters voor GTA V ook op haar gebaseerd was. Op de afbeelding is een blonde chick in bikini te zien die een peace-teken maakt, een soortgelijk gebaar waarmee Lohan ook eens op de foto werd gezet.

 

De rechter achtte de aantijgingen als onvoldoende bewezen om de zaak te rechtvaardigen en besloot dat de zaak sowieso geen kans van slagen heeft omdat Lohans foto, portret of naam niet werden gebruikt. De rechter ging nog wat verder: zelfs als het fictieve personage wel gebaseerd zou zijn op Lohan, gaat het nog steeds om fictiewerk en valt daarmee buiten de statutaire definities van advertentie, waarmee het argument dat Lohan gebruikt werd om een product te verkopen, vervalt. In de Verenigde Staten kunnen computerspellen rekenen op dezelfde bescherming als boeken, theaterstukken en films. Lohan kreeg al eerder nul op het rekest toen ze probeerde om 'rapper' Pitbull aan te klagen vanwege het noemen van Lohans naam in een van zijn nummers.