Australië en Zuid-Korea starten finaleronde kwalificatie WK met zege

Boris (borisz)

In Azië is begonnen met de finaleronde van de kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal in 2018. Twaalf landen strijden om 4,5 ticket voor de mondiale eindronde. De twaalf landen zijn verdeeld over twee groepen van zes en de beste twee per groep mogen naar Rusland. Voor de nummers drie wachten de play-offs. 

Zuid-Korea is het toernooi goed begonnen. Thuis werd er met 3-2 gewonnen van China. De Zuid-Koreanen werden al vroeg geholpen door een eigen doelpunt van de Chinese aanvoerder Zheng Zhi. In de tweede helft werd het 2-0 en 3-0 door respectievelijk Lee Chungyong en Koo Jacheol. China kwam nog terug door treffers van de Yu-Hai, de speler die bij Vitesse speelde, en een vrije trap van Hao Junmin. De gelijkmaker zat er niet meer in. 

In groep B is Australië de kwalificatiereeks begonnen met een overwinning. Er was een grote rol voor spits Tomi Juric. Tegen Irak stond de aanvaller die afgelopen seizoen voor Roda JC speelde met een assist aan de basis van de openingstreffer van Massimo Luongo en zorgde hij in Perth zelf voor de eindstand: 2-0.  

Japan begon de kwalificatiereeks donderdag met een nederlaag. Een goal van Keisuke Honda (oud-speler VVV Venlo) bleek voor eigen publiek niet genoeg. De Japanners gingen uiteindelijk met 1-2 onderuit tegen de Verenigde Arabische Emiraten. 

Update 21.33 uur

Bert van Marwijk is met Saudi-Arabië het kwalificatietoernooi goed begonnen. Het land won thuis met 1-0 van Thialand. De beslissing viel pas in de 84e minuut van de wedstrijd. Nawaf al Abid schoot vanaf elf meter raak en daarmee bleven de drie punten thuis in Saudi-Arabië. 

Uitslagen kwalificatie WK 2018 Azië - finaleronde - eerste speelronde

Groep Thuis Uit Uitslag
A Zuid-Korea China 3-2
A Uzbekistan Syrië 1-0 
A Iran Qatar 2-0
B Japan UAE 1-2
B Australië Irak 2-0
B Saudi-Arabië Thailand 1-0