Van Basten staat voor overstap naar FIFA

Sjors (Sj0rSz)

Gisteravond werd ineens bekendgemaakt dat Marco van Basten op het punt staat te vertrekken als assistent-bondscoach van Oranje. De voormalig spits kan namelijk aan de slag bij wereldvoetbalbond FIFA en kan zelfs een zeer belangrijk persoon worden.

Van Basten heeft vaak verfrissende ideeën over eventuele veranderingen in het voetbal en dat is ook in Zwitserland niet onopgemerkt voorbijgegaan. Er ligt zelfs een contract voor hem klaar. "Het gaat om een volledig nieuwe job", liet hij aan Voetbal International weten.

"Het heeft veel te maken met regelgeving, programmering en scheidsrechters. Dat zijn onderwerpen die bij mij passen en waar ik veel over geschreven heb. Een vaste taakomschrijving ligt er nog niet. De FIFA wil het op maat maken. Mede daardoor is het zeer interessant. Mij lijkt het een mooie uitdaging om zo dicht bij de besluitvorming te kunnen opereren. Ik heb vaker aangegeven dat ik een onafhankelijke liefhebber ben die wezenlijk iets wil doen om het voetbal zuiverder, eerlijker en aantrekkelijker te maken."

Van Basten heeft in Zeist nog een doorlopend contract tot en met het WK voetbal van 2018. "Ik heb gelijk tegen de mensen van de FIFA gezegd dat ik nog bij de KNVB in dienst ben. We zullen dus eerst moeten kijken hoe we dit oplossen, want ik zie het niet zitten hals-over-kop te vertrekken."

"De FIFA had mij verzocht hier nog niets over te vertellen, omdat we die gesprekken moeten afwachten. Daarom wilden we het over de komende interlandperiode heen tillen. Ik vind het jammer dat het nu via-via naar buiten is gekomen. Dat is verre van ideaal. Maar het is zoals het is. Bovendien denk ik niet dat het de wedstrijden tegen Griekenland en Zweden in de weg hoeft te staan."

Van Basten heeft met bondscoach Danny Blind afgesproken tot het einde van het jaar te blijven, tenzij er in de tussentijd iemand anders voor zijn rol wordt gevonden.