Ajax-icoon Ton Pronk (75) overleden

Redactie

Voormalig Ajax-speler Ton Pronk is vrijdag in zijn woonplaats Purmerend overleden. Hij is 75 jaar geworden. Hij overleed aan de gevolgen van de spierziekte ALS. 

Pronk was meer dan zestig jaar lid van Ajax, de club waarvoor hij tussen 1960 en 1970 liefst 337 wedstrijden speelde. Met de Amsterdammers won hij vijf landstitels en driemaal de KNVB Beker. Pronk kwam bovendien tot negentien optredens in het Nederlands elftal.

De laatste jaren van zijn carrière als speler bracht Pronk door bij FC Utrecht. Vervolgens keerde de geboren Amsterdammer in 1976 weer terug bij Ajax. Tussen 1976 en 1985 was Pronk als scout in dienst bij Ajax. Vervolgens maakte hij een uitstapje om hoofdtrainer te zijn bij IJsselmeervogels, waarna hij terugkeerde bij de Amsterdammers als trainer van Ajax 2. Op verzoek van toenmalig hoofdtrainer Louis van Gaal werd hij in 1991 hoofdscout bij de Amsterdammers.

In die functie, die hij tot 2007 bekleedde, was Pronk in de jaren negentig onder andere betrokken bij de komst van Nwankwo Kanu, Finidi George en Jari Litmanen. Ook bij het aantrekken van Cristian Chivu en Zlatan Ibrahimovic speelde hij een rol.