Australie wint voor het eerst goud op moderne vijfkamp

Mexicanobakker

Chloe Esposito heeft verrassend de moderne vijfkamp voor vrouwen gewonnen. De atlete die vooral uitblinkt bij het schieten noteerde een puntentotaal van 1372, vanwege de nieuwe puntentabel vanzelfsprekend een persoonlijk record. De Australisch hoorde vooraf niet bij de absolute topfavorieten, maar zette op alle onderdelen goede resultaten neer en zag veel concurrenten wegvallen.

Eerder op de dag waren er al enkele verrassingen te noteren. Bij het altijd lastige paardrijden vielen wereldkampioen Lena Schoneborn en uittredend olympisch kampioen Laura Asadauskaite uit, nadat ze ook al matig zwommen. Samantha Murray, goed voor zilver in 2012, was zwak bij het schermen, al wist zij bij de extra ronde nog wel wat punten terug te nemen. Hierdoor startten zij in het achterveld, wat zelfs voor de uitstekende combinatielopers Murray en Asadauskaite een onmogelijke situatie verzorgde.

De Poolse Octawia Nowacka leidde de dans bij de combinatieloop, net voor de Franse Elodie Clouvel, maar vrij snel wist Clouvel al een flink verschil goed te maken bij het schieten. Helaas voor de Franse verloor ze erg veel tijd op de tweede schietronde, waardoor Esposito haar zelfs voorbij ging en zo de beste kans leek te hebben om de Poolse te bedreigen. In de eerstvolgende schietronde ging het bij de Poolse helemaal mis. Zodoende kon Esposito de leiding pakken die ze ook nooit meer afstond. Clouvel haalde de Poolse ook nog in die uiteindelijk nog wel als derde eindigde. Het is voor het eerst dat een Australische goud pakt op de moderne vijfkamp.