Bouwmeester zeilt naar olympisch goud!

Frank (franklop)

Nederland heeft voor het eerst sinds 1936 goud gehaald in een olympische zeilboot. Marit Bouwmeester maakte het nog spannend, maar een zevende plaats in de medalrace bleek genoeg te zijn voor de olympische titel.

Na twee boeien lag Bouwmeester nog goed op plaats vijf. De Ierse Annalise Murphy lag voor haar, maar die mocht met die tussenstand zelfs de race winnen. Daarna ging het echter mis voor Bouwmeester. Ze bleef in het spoor van haar eerste directe concurrente Anne-Marie Rindom en die route bleek richting de derde boei de slechtste te zijn. Ze zakte naar de zevende plek, wel voor Rindom, maar Murphy mocht in dat geval niet bij de eerste twee finishen.

De Ierse keerde bij die boei als tweede, maar bij de laatste boei voor de finish leek het geluk toch te gaan keren voor Bouwmeester. Murphy zakte naar de vijfde plek, finishte ook op die plek en Bouwmeester kwam als zevende over de streep en dat was meer dan genoeg voor de gouden medaille. Vier jaar geleden verloor ze in Londen in de medalrace nog nipt het goud, maar in Rio de Janeiro volgde dan alsnog de titel.

In 1936 wist Nederland zijn eerste en enige gouden medaille in een zeilboot te halen. Toen won Daan Kagchelland in de eenpersoonsjol goud. In de tussentijd werden wel drie olympische titels op de surfplank gehaald, maar nu volgde dan toch een titel in de zeilboot.

Bouwmeester zeilt naar olympisch goud! (Pro Shots / Watersportverbond)
Bouwmeester zeilt naar olympisch goud! (Pro Shots / Watersportverbond)