Onverwacht Braziliaans atletiekgoud na bizarre ontknoping polsstokhoogspringen

Mexicanobakker

Op een bizarre atletieknacht in Rio de Janeiro heeft een Braziliaan, Thiago Braz da Silva, het goud gepakt bij het polsstokhoogspringen. Dit was een sensatie, omdat iedereen had verwacht dat dit goud wel vergeven was voor de wereldrecordhouder Renaud Lavillenie. De Braziliaan sprong een outdoor persoonlijk record van 13 cm met 6.03.

De avond begon al bizar, want er was een enorme regenval bij de start van de competitie. Uiteraard is het dan veel te gevaarlijk om te springen, dus lag de wedstrijd meer dan een uur stil. Daarna was het leed nog niet voorbij, want na het starten bleek dat de mat veel te nat was. Dat was nog niet alles, want daarna begaf het elektronische systeem om de lat hoog te leggen het ook nog eens, zodat het al later was dan het geplande einde van de atletiekavond voordat de competitie serieus los ging.

Er waren vijf serieuze kanshebbers op eremetaal en daarvan was het goud eigenlijk al voorbestemd voor de Fransman. De andere vier waren Braz, Sam Kendricks, Jan Kudlicka en Pavel Lisek. Alleen Lavillenie begon op 5.75, de rest begon al vroeger in de wedstrijd waarbij Braz en Hendricks een foutpoging noteerden. Kudlicka en Lisek waren tot en met 5.75 foutloos, maar haalden geen andere hoogte meer. De andere drie gingen over 5.85 en verdeelden dus de medailles.

Lavillenie sprong als eerste over 5.93, maar Braz verraste en sprong er ook overheen. Kendricks haalde 5.93 niet en dus was het tijd voor de volgende hoogte. Hier kwam Lavillenie ook direct overheen, de 5.98 wist hij in 1 keer te behalen. Zodoende moest Braz over 6.03 vanwege de foutenlast. De eerste poging leek nergens op, maar zijn tweede poging haalde hij zeer verrassend, tot grote vreugde van het publiek. Lavillenie had 2 keer gefaald en moest dus over 6.08 zien te komen. Dat lukte hem niet en zodoende kon hij zijn titel niet prolongeren. Het blijkt voorlopig een toernooi van bizarre records en grote verrassingen, waar dus ook Lavillenie aan moest geloven.