Oezbeek oppermachtig naar goud in gewichtheffen

heywoodu

Gewichtheffer Ruslan Nurudinov heeft met overmacht de olympische titel gewonnen in de klasse tot 105 kilogram. De Oezbeek profiteerde optimaal van de afwezigheid van de enige twee mannen die hem hadden kunnen stoppen: de Kazakh Ilya Ilyin, wereldrecordhouder, is voorlopig geschorst en de Rus David Bedzhanyan mocht vanwege de schorsing van zijn land niet meedoen.

Nurudinov trok 194kg boven zijn hoofd, waarmee hij samen met landgenoot Ivan Efremov aan de leiding ging. Aleksandr Zaichikov uit Kazakhstan bleef met 193kg prima in de buurt, terwijl de Armeniër Simon Martirosyan en de Chinees Yang Zhe met 190kg ook goed mee konden komen. 

Bij het stoten was het een ander verhaal en kon helemaal niemand bij Nurudinov blijven. Met zijn eerste poging op 225kg was de strijd om goud eigenlijk al beslist, maar met 230kg en daarna zelfs nog 237kg was het helemaal afgelopen. Met 227kg wist Martirosyan Armenië het zilver te brengen, want hij haalde Zaichikov in - de Kazakh kwam tot 223kg, wat een totaal opleverde van 416kg, één kilo minder dan de Armeniër. Yang en Efremov vielen terug tot de vierde en vijfde plek. 

Nurudinov was simpelweg niet te kloppen (PROSHOTS/Action Images)
Nurudinov was simpelweg niet te kloppen (PROSHOTS/Action Images)