Iraanse ondervraagd tijdens Olympische Spelen

MarcusViridis

Opnieuw was er een relletje tijdens de Olympsche Spelen. Een vrouwelijke volleybalfan is door het bewakingspersoneel meegenomen en ondervraagd. Zij zou zich namelijk schuldig hebben gemaakt aan het uiten van politieke statements.

Het gaat hier om een Iraans/Belgisch activiste. De dame in kwestie had een spandoek in elkaar gekliederd en naar het volleybalstadion meegenomen: 'Geef Iraanse vrouwen toegang tot hun stadions', viel erop te lezen. Een reactie op het beleid van de sportbond van Iran. Bij allerlei sportevenementen zijn vrouwen niet welkom en volleybal is daar eentje van.

Darya Safai voert actie tegen deze genderdiscriminatie vanuit het land der frieten. Voetbal en andere sporten is een zuiver mannelijke aangelegenheid in het islamverliefde Iran. Darya vindt dat niet eerlijk en daar heeft ze misschien wel een beetje gelijk in.

In Brazilië gelden dat soort restricties niet en mogen zelfs vrouwen naar blote, sportieve mannenbenen kijken. Darya zag daar een mooie gelegenheid in om haar punt te maken. De organisatie van het toernooi deelde helaas haar enthousiasme niet: na een ondervraging en verwijdering van het spandoek werd haar uitdrukkelijk verzocht om niet meer op te komen voor de onderdrukte vrouwen in Iran, anders zou ze permanent van het evenement worden verwijderd. Politieke statements zijn namelijk Haram in Rio. Darya was in tranen, maar heeft snode plannen om iets soortgelijks opnieuw te doen bij de volgende wedstrijd van Iran. In haar eigen woorden: "Dit is geen politiek statement of een politieke kwestie. Dit gaat over geslachtsdiscriminatie. Wat is een betere arena om dit onder de aandacht te brengen dan de Olympische Spelen?"

Niet elke Iran-supporter was blij met haar initiatief. Terwijl ze haar spandoek vasthield was achter haar een man haar continu aan het toe gillen.

De eerste wedstrijd van het sjiitische Iran was tegen het soennitische Egypte. De volgers van Ali wonnen met 3-0.