Chinese superzwaargewicht wint gewichthefgoud

heywoodu

Het gewichtheffen bij de dames heeft bij de superzwaargewichten zoals verwacht Chinees goud opgeleverd. In de klasse voor vrouwen boven 75 kilogram was favoriete Meng Suping de beste, hoewel de strijd een stuk spannender werd dan vooraf gedacht.

Bij het eerste onderdeel, het trekken, kon Meng verrassend genoeg niet de leiding nemen. Haar 130 kilogram was daarvoor één kilo te weinig, want de Noord-Koreaanse Kim Kuk-hyang tilde 131kg boven haar hoofd. Met een persoonlijk record van 126kg bleef de Amerikaanse Sarah Robles zelfs ook nog verrassend dicht in de buurt.

Bij het stoten werd de strijd om het brons beslist voor Kim en Meng de strijd om het goud aan gingen. Shaimaa Kalaf uit Egypte tilde 161kg omhoog, maar de 160 kilogram van Robles - overigens maar iets meer dan haar lichaamsgewicht - bleken voldoende voor het brons. Kim slaagde er uiteindelijk in 175kg omhoog te tillen en dwong Meng, die één foutpoging noteerde, tot het uiterste: met 177kg in haar laatste poging was dat net genoeg, ze won met één kilogram verschil.

Het podium van de superzwaargewichten, met Kim, Meng en Robles (PROSHOTS/Action Images)
Het podium van de superzwaargewichten, met Kim, Meng en Robles (PROSHOTS/Action Images)