Handbalvrouwen treffen BraziliŽ in kwartfinale

Nattekat

De handbalsters hebben ook hun laatste poulewedstrijd verloren. Voor Nederland was de wedstrijd in principe een keuze: bij verlies zou gastland Brazilië getroffen worden, bij winst zou regerend olympisch- en wereldkampioen Noorwegen waarschijnlijk de tegenstander worden. Rusland was met 34-38 (16-17, 18-21) uiteindlijk met een klein verschil de sterkere partij.

Rusland was voorafgaand aan de partij de nummer één in de poule, terwijl Nederland slechts vierde staat. Het zou dan ook op papier een lastige partij worden, die misschien niet eens gewonnen hoefde te worden. Desalniettemin ging Nederland geweldig van start en werd binnen drie minuten, mede dankzij een gehouden penalty, een voorsprong op te bouwen van drie punten. Dit verschil werd lange tijd redelijk in stand gehouden, maar halverwege de eerste helft begon Rusland terug te komen en acht minuten voor het einde werd de leiding uit handen gegeven.

In de tweede helft leek Nederland er weer bovenop gekomen te zijn, maar ook de Russen waren goed uitgerust en gingen verder waar ze gebleven waren. Nederland wist de match spannend te houden, maar geen moment zouden de Russen nog de overhand verliezen. Er werd zelfs een behoorlijke voorsprong opgebouwd van 30-37, eentje die Oranje in de laatste vijf minuten wel nog redelijk wist te dichten.